Veertien instanties onderzoeken brand Moerdijk

Veertien verschillende instanties gaan de brand bij Chemie-Pack bij Moerdijk onderzoeken. Dat levert vijftien verschillende onderzoeksrapporten op. Dat meldt de gemeente, die zelf twee onderzoeken uitvoert, vrijdag.

De brand op 5 januari wordt onder de loep genomen door de gemeente Moerdijk, de Onderzoeksraad voor veiligheid, de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, de Arbeidsinspectie, de inspectie van VWS, de inpectie van Infrastructuur en Milieu, het Openbaar Ministerie, de NVBR, het waterschap, Rijkswaterstaat, het havenschap, de GGD en het RIVM.

De onderzoeken zullen een paar maanden tot een jaar duren. Vijftig medewerkers van onder meer de brandweer, de politie en de gemeente krijgen het druk, verwacht de gemeente. Onderzoekers van verschillende instanties zullen met deze betrokkenen willen praten. De gemeente verwacht dat zij de komende tijd gemiddeld drie keer zullen worden ondervraagd. Het werk van de verschillende instanties zal uitmonden in vijftien rapporten. Alle aspecten van de brand worden bekeken. Zo doet de gemeente zelf onderzoek naar de vergunningverlening aan Chemie-Pack en de handhaving daarvan, buigt de Onderzoeksraad voor veiligheid zich over crisisbeheersing en de hulpverlening, neemt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant de crisiscommunicatie onder de loep en kijkt de Arbeidsinspectie hoe het gesteld is met de arbeidsveiligheid van de medewerkers van Chemie-Pack, medewerkers van omliggende bedrijven en hulpverleners.

Verder onderzoeken het Waterschap en Rijkswaterstaat de kwaliteit van het slootwater, onderzoekt het Havenschap de kwaliteit van de rioolwaterafvoer, onderzoekt het RIVM de luchtkwaliteit en doet de GGD een gezondheidsonderzoek onder hulpverleners.