'Brandbestrijding Moerdijk slecht georganiseerd'

De bestrijding van de brand in Moerdijk was niet goed georganiseerd. Dat zegt een bevelvoerder van de vrijwillige brandweer die als een van de eersten ter plaatse was bij de brand twee weken geleden. Hij doet zijn verhaal donderdag in het televisieprogramma EenVandaag.

De brand legde het chemieconcern Chemie-Pack in de as en zorgde voor miljoenenschade. Sindsdien is er veel onrust over gezondheidsrisico's en het vrijkomen van mogelijk giftige stoffen, maar volgens het RIVM valt het mee.

De bevelvoerder stelt dat de gevolgen van de brand veel minder ernstig waren geweest als de brandbestrijding beter was georganiseerd. De vrijwillige brandweermannen, die als eerste op de brand werden afgestuurd, kampten met een tekort aan bluswater, te weinig manschappen en te kleine blusvoertuigen, vertelt hij. Daardoor zouden ze kansloos zijn geweest bij het bestrijden van het vuur.

De brandweer van Shell en Defensie moesten uiteindelijk worden ingezet om de brand onder controle te krijgen. Tweede Kamerleden en deskundigen stellen in een reactie dat snel moet worden ingegrepen om toekomstige rampen te voorkomen.

Regionaal commandant van de brandweer Midden- en West-Brabant Martin Hudepohl vertelde in een reactie op het relaas van de bevelvoerder in het programma dat voor het industrieterrein Moerdijk met alle bedrijven die daar gevestigd zijn wordt gekeken naar het opzetten van een gezamenlijke brandweer. Hudepohl stelde verder dat er snel is opgeschaald, wat betekent dat er veel mensen en materieel naar de brand zijn geloodst. "Breekt er weer zo'n brand uit, dan zou die op dit moment op dezelfde manier worden aangepakt met snel opschalen. Ik denk dat onze mensen heel trots zijn op wat zij hebben bereikt."


'Brandbestrijding Moerdijk slecht georganiseerd' (Foto: Novum)