King's Speech-regisseur maakt Les Misérables

Regisseur Tom Hooper is in gesprek om de musical Les Misérables te verfilmen. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse filmsite Deadline. De opnames van de musical moeten nog dit jaar van start gaan ergens in Europa.

De 38-jarige Hooper won vorige maand een Oscar voor de regie van het Britse koningsdrama The King's Speech. De film over de stotterende koning George VI won in totaal vier Oscars, onder meer voor beste acteur Colin Firth en voor beste film. Les Misérables zou Hoopers eerste film zijn na The King's Speech.

De musical Les Misérables is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Franse schrijver Victor Hugo uit 1862. De hoofdpersoon Jean Valjean heeft negentien jaar lang in een gevangenis gezeten voor het stelen van brood. Na zijn vrijlating wil hij zijn leven beteren, maar het verleden blijft hem achtervolgen.

De musicalversie verscheen in 1985 voor het eerst op de planken in Londen. Les Misérables bevat liedjes als I Dreamed A Dream en On My Own. In 1998 is het boek voor het laatst verfilmd met Liam Neeson en Uma Thurman in de hoofdrollen. De musicalversie van Hooper moet in 2013 uitkomen.


Tom Hooper (Foto: Novum)