PVV staat buitenspel in provincies

Het lukt de PVV niet de verkiezingswinst bij de Provinciale Statenverkiezingen te verzilveren bij de coalitieonderhandelingen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad op basis van een eigen inventarisatie.

Volgens de krant is het nu bijna alle informatierondes ten einde zijn, vrijwel zeker dat de PVV in negen van de twaalf provincies niet gaat meebesturen. In acht provincies zijn beoogde coalitiepartners zonder de PVV in gesprek over een akkoord.

In Drenthe is nog geen uitkomst bekend. De PvdA is in deze provincie de grootste partij, levert ook de informateur en heeft samenwerking met de PVV uitgesloten, weet de krant.

Woensdag werd bekend dat de PVV in Flevoland en Gelderland afvalt. In Overijssel wordt de partij van Geert Wilders nog in een van de drie opties genoemd en in Zuid-Holland zijn de onderhandelingen in nevelen gehuld. In Limburg leidt de PVV de formatiegesprekken met de VVD en het CDA.

Politicoloog Julien van Ostaaijen van de Universiteit van Tilburg zegt in de krant te vermoeden dat de PVV ook in Zuid-Holland en Overijssel buiten de boot valt en uiteindelijk alleen in Limburg een gedeputeerde mag leveren.