Belangrijke oppositieleider terug in Bahrein

Een belangrijke oppositieleider is zaterdag teruggekeerd in Bahrein, na een maandenlange vrijwillige ballingschap in Londen. Hij drong er bij de heersers in het Golfstaatje op aan vaart te zetten achter hun belofte om hervormingen door te voeren.

De terugkeer van de sjiiet Hassan Mushaima kan nieuw elan geven aan de anti-regeringsdemonstraties in het ministaatje. Mushaima is de leider van de sjiitische beweging Haq, die als conservatiever wordt bestempeld dan het grootste sjiitische blok dat al twee weken leiding geeft aan de demonstraties.

"Dialoog (...) is niet genoeg", zei hij zaterdag bij zijn terugkomst. "Beloftes zijn niet genoeg. We moeten zien dat er iets van de grond komt."

De oppositie in Bahrein lijkt verdeeld te zijn over de vraag of er een einde moet komen aan de soennitische monarchie of dat het koningshuis politieke macht moet overdragen aan het gekozen parlement.

Mushaima wilde niet zeggen of hij ook vindt dat de monarchie moet verdwijnen, maar zei wel dat het volk meer macht moet krijgen.