Van der Laan: wietpas is dikke ellende

Dikke ellende en een mogelijke ramp, dat vindt de Amsterdamse burgemeester Van der Laan van de wietpas die er op last van het kabinet komt. Dinsdag probeerden oppositiepartijen de Tweede Kamer te overtuigen dat dit voor bijvoorbeeld Amsterdam een slecht idee is. Maar minister Opstelten wil geen uitzonderingen.

Onder meer overlast door blowende buitenlandse bezoekers moet worden tegengegaan met het pasjessysteem, dat erin voorziet dat Nederlandse ingezetenen van 18 jaar en ouder maximaal drie gram hasj of wiet per dag in een coffeeshop mogen 'scoren'. Volgens Van der Laan heeft Amsterdam echter helemaal geen last van toeristen die softdrugs gebruiken, en zorgt de maatregel juist voor extra problemen.

joint draaien"Het allerbenauwdst zijn we voor verplaatsing vanuit de coffeeshop, waar dingen redelijk controleerbaar zijn - bijvoorbeeld dat er geen jongeren komen en op kwaliteit gelet wordt - naar de straat, waar we er ellendig veel last van hebben," stelt de burgervader. Van der Laan vreest dat problematiek van vóór het gedoogtijdperk weer de kop op zal steken, en gaat hierover binnenkort met Opstelten in gesprek.

"We gaan praten met de regering, en ik reken erop dat we praten over feiten en cijfers. Ik zie ons nog niet kansloos dat we in een situatie belanden waarbij in Roosendaal en andere grensgemeenten andere regels gelden dan bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht," aldus Van der Laan. Hij is zich bewust van de stelligheid van minister Opstelten over de kwestie, maar zegt dat Opstelten een 'redelijke man' is, die hij zal confronteren met 'feiten en cijfers'. Het gesprek tussen de twee heeft plaats op 22 december.