Nieuwe naam stadhuis: 'Harige Ballen'

Het gemeentehuis van Fort Wayne, in de Amerikaanse staat Indiana, is naarstig op zoek naar een nieuwe naam. Tijdens een verkiezing werd met een overweldigende meerderheid de naam 'Harry Baals' gekozen, maar het is nog maar de vraag of de naam van deze oud-burgemeester op het nieuwe stadhuis zal prijken. De naam wordt namelijk uitgesproken als 'Hairy Balls', harige kloten dus.

De stad hield op internet een poll waar mensen de nieuwe naam konden kiezen. Harry Baals bleek de grote favoriet. Deze man loodste de stad door de Tweede Wereldoorlog en de Grote Depressie. Omdat diens naam klinkt als 'Hairy Balls' wist het Harry Baals Government Center bijna 24.000 stemmen te vergaren. De nummer twee moest het met een kleine duizend stemmen doen.

De huidige burgervader, Henry, kan er wel om lachen. "Prachtig, dit is precies waarom we deze vragen op internet stellen. Prima als er wat humor bij komt." De nazaten van Baals, die hun naam inmiddels hebben veranderd in Bales, vinden het een eer dat hun voorvader zo populair is. "Het zet Fort Wayne op de kaart", vindt een achterneef. "Veel mensen zullen er om grinniken, maar ook dat houdt wel weer op."

Hoewel de nieuwe naam blijkbaar onder de bevolking leeft, peinst de gemeenteraad er vooralsnog niet over om de naam in overweging te nemen. "Niet vanwege de naam, maar omdat het oneerlijk is één enkele burgemeester te eren", zo laat een woordvoerder weten. De stemronde is inmiddels gesloten, over enkele weken maakt de burgemeester de nieuwe naam bekend.


Een nieuwsitem over 'Hairy Balls'