Zonsverduistering met wat geluk zichtbaar

De gedeeltelijke zonsverduistering van dinsdagochtend is met een beetje geluk te zien. Volgens het KNMI wordt het wisselend bewolkt, maar zijn er waarschijnlijk wel plekken waar het bijzondere verschijnsel te volgen is.

"Het zal niet zo helder weer worden als vandaag", zegt een woordvoerder van het weerinstituut. "Je moet net mazzel hebben dat wolken het zicht niet belemmeren. Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor de sterrenregen die komende nacht te zien is."

Voorafgaand aan de zonsverduistering zijn er veel vallende sterren te zien doordat de aarde langs een meteorenzwerm komt. De zon komt vervolgens rond 08.48 uur voor drie kwart verduisterd op. De maan beweegt zich dan tussen de aarde en de zon door. Omstreeks 10.40 uur is de verduistering afgelopen.

Ondanks dat het licht van de opkomende zon sterk wordt gefilterd door de dampkring, raadt stichting De Koepel af om lang naar het fenomeen te staren. "Een korte onbeschermde blik kan geen kwaad maar kijk uit als de zon hoger komt." Ook met een verrekijker of telescoop kijken is volgens de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen gevaarlijk. "Het beste kan gekeken worden met een zogeheten eclipsbrilletje."