Senaat VS keurt kernwapenverdrag goed

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag het kernwapenverdrag met Rusland, het nieuwe START-verdrag, geratificeerd. De Senaat keurde het verdrag met 71 stemmen voor en 26 tegen goed. Meer dan twee derde van de senatoren was nodig voor ratificatie.

In het verdrag spreken beide landen af hun kernwapenarsenalen te verkleinen en elkaars arsenalen te inspecteren. Momenteel mogen beide landen 2200 kernwapens bezitten, dat worden er 1550.

De ratificatie van het verdrag is een grote overwinning voor president Barack Obama, die eerder deze week al een succes behaalde met nieuwe wetgeving die het homoseksuelen in het leger mogelijk maakt openlijk voor hun geaardheid uit te komen.

Niet alleen lost Obama opnieuw een verkiezingsbelofte in, hij kan ook vervolg geven aan zijn pogingen om de banden met Moskou aan te halen.

Vorig jaar kwam er met het aflopen van het START-verdrag -START staat voor Strategic Arms Reduction Treaty- uit 1991 een einde aan de inspecties van de kernwapenarsenalen van beide landen.

De Amerikaanse regering was er veel aan gelegen om het verdrag nog dit jaar te ratificeren, omdat de Democraten in januari vijf zetels verliezen in het Congres. Dit zou tot maanden vertraging hebben kunnen leiden. Dinsdag maakten vicepresident Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hun opwachting in Washington om op het laatste moment nog Republikeinse senatoren over te halen. Uiteindelijk stemden dertien Republikeinen en 56 Democraten voor het verdrag.