Clinton hamert op ratificatie START-verdrag

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de Senaat woensdag verzocht dit jaar nog te stemmen over het nieuwe START-verdrag, waarin Rusland en de Verenigde Staten afspreken hun nucleaire arsenalen te verminderen. Uitstel is niet in het belang van de nationale veiligheid, aldus de minister.

Een dag eerder had de Republikeinse senator Jon Kyl zich uitgesproken voor het uitstellen van de stemming tot volgend jaar. Clinton werd in haar poging vaart te zetten achter ratificatie van het verdrag gesteund door de senatoren John Kerry (Democraat) en Dick Lugar (Republikein), beiden voorstander van het verdrag.

Volgens Kerry worden de bezwaren van Kyl weggenomen als de regering instemt nog eens 4,1 miljard dollar te steken in programma's voor modernisering van het Amerikaanse wapenarsenaal.

Alle drie voorstanders benadrukten het belang van het verdrag voor de nationale veiligheid van de VS. Zij die de stemming willen uitstellen of in het geheel niet willen 'onderschatten in grote mate de voortdurende bedreiging tegen dit land', aldus Clinton.

Kyl is een gezaghebbende stem wat betreft het START-verdrag en zonder zijn steun hebben de Democraten weinig hoop de acht Republikeinse stemmen veilig te stellen die voor ratificatie nodig zijn. Wanneer Kyl zijn zin krijgt, en de stemming inderdaad wordt uitgesteld tot na de installatie van de nieuwe Senaat in januari -waarin de Republikeinen over een grotere minderheid beschikken-, hebben de Democraten veertien Republikeinen nodig voor de ratificatie.

Vandaar dat de voorstanders van het verdrag hameren op het belang van ratificatie voor de nationale veiligheid. In het verdrag is besloten dat Rusland en de VS hun nucleaire arsenaal verminderen en inspecteurs beide arsenalen inspecteren. Het vorige START-verdrag verliep vorig jaar en totdat het nieuwe is goedgekeurd kunnen geen Amerikaanse inspecteurs naar Rusland worden gestuurd, zei vicepresident Joe Biden.