Ratificatie kernwapenverdrag vertraagd

De Amerikaanse president Barack Obama kan vergeten dat een nieuw kernwapenverdrag met Rusland snel zal worden aangenomen. De belangrijke Republikeinse senator Jon Kyl heeft dinsdag te kennen gegeven dat de agenda van de Senaat te vol is en het verdrag te ingewikkeld om de overeenkomst nog dit jaar te behandelen.

Als de Senaat in januari in de nieuwe samenstelling en met een geslonken meerderheid van de Democraten bijeenkomt, zal het nog lastiger worden voldoende steun te mobiliseren. Het gaat op zijn minst maanden duren voordat het nieuwe START-verdrag kan worden behandeld. De Republikeinen zullen nieuwe hoorzittingen van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen verlangen zodat nieuwgekozen senatoren zich kunnen informeren.

Vicepresident Joe Biden waarschuwde dinsdag dat het niet ratificeren van het verdrag door de Senaat de nationale veiligheid in het geding kan brengen. Zonder ratificatie kunnen de Amerikanen nooit het strategische kernwapenarsenaal van Rusland verifiëren. Bovendien zal het de samenwerking tussen de twee landen die samen negentig procent van de kernwapens in de wereld bezitten stroever maken, zei Biden.

Het in april door Obama en de Russische president Dmitri Medvedev ondertekende verdrag voorziet in vermindering van de strategische kernbewapening van de Verenigde Staten en Rusland tot elk 1550 koppen, vergeleken met 2200 nu. Het voorziet ook in nieuwe procedures voor wederzijdse inspecties om te verifiëren of de bepalingen worden nageleefd.

Het uitblijven van bekrachtiging van het verdrag kan de door Obama nagestreefde betere samenwerking met Rusland dwarsbomen. Het belemmert ook Obama's plannen voor verdere reductie van de kernbewapening in de wereld.