Gerritsen heeft vertrouwen terug

Annette Gerritsen heeft het vertrouwen in het schaatsen terug. De sprintster uit de Liga-ploeg kampte in het begin van het seizoen met een hamstringblessure waardoor ze het NK afstanden en de eerste wereldbekerwedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Bij het NK Sprint maakt de 25-jarige rijdster haar rentree.

"Er waren momenten dat ik me afvroeg: Kan ik het nog? Het is niet leuk om te moeten zien dat iedereen aan het schaatsen is, terwijl jezelf alleen wat conditietraining kan doen," zei Gerritsen die Heerenveen bij haar herstel meed. "Dan is het toch wel een voordeel dat je niet - zoals veel schaatsers - in Heerenveen woont. Thuis kan ik écht mijn eigen gang gaan."

Gerritsen stond op 11 november voor het eerst op het ijs, maar ze kreeg een terugslag, waardoor de twijfel bij haar toesloeg. "Het was best een lastige periode. En spannend. De tijd was krap richting het NK sprint." In Collalbo sloot ze bij een trainingskamp weer bij haar teamgenoten aan. Daar zette ze de stijgende lijn voort.

"Toen ik de eerste keer op het ijs stond, was ik het schaatsgevoel helemaal kwijt. Ik had ruim zes weken niet op het ijs gestaan. Vooral in de bochten was het wennen. Het duurde even voordat ik weer vertrouwd raakte op het ijs," zei de Liga-rijdster die deze week bij een testwedstrijd in Thialf 39,14 seconden op de 500 meter klokte en 1:18,84 op de 1.000 meter. Haar verwachtingen zijn niet erg hoog bij het NK Sprint. "Ik ben al blij als ik me plaats voor de WK sprint."

"Dan heb ik nog drie weken om ervoor te zorgen dat ik in topvorm aan de start van de WK sta." Margot Boer en Laurine van Riessen zijn momenteel beter dan Gerritsen. "Al weet je het nooit, hè. Vorm is iets aparts. Het kan er in één keer zijn. Voor mij zijn het NK dit seizoen ook maar bijzaak. De WK, dáár moet het gebeuren."