Staatssecretaris zwijgt over btw-verhoging

Het kabinet heeft vrijdag uitvoerig gesproken over btw-verhoging voor concertkaartjes. Maar wat hierover aan de Eerste Kamer zal worden gemeld, daar werden na afloop van de ministerraad geen mededelingen over gedaan. "Ik kan het niet verklappen", zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

De senaat nam dinsdag een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen om af te zien van de btw-verhoging op 1 januari. De Eerste Kamer kan echter geen wijzigingen aanbrengen in voorstellen van het kabinet, maar ze alleen goed- of afkeuren. Daarom dreigt de PvdA om het hele belastingplan voor volgend jaar -waar de btw-verhoging deel van uitmaakt- te verwerpen.

Het belastingplan wordt dinsdag besproken in de senaat. Het kabinet moet voor die tijd een brief sturen naar de Eerste Kamer met daarin een reactie op de aangenomen motie. Weekers zei dat het kabinet de kwestie heeft besproken, maar dat de komende dagen nog een aantal dingen verder moet worden uitgewerkt. Voordat de brief naar de senaat wordt gestuurd, doet hij dan ook geen mededelingen.

De Tweede Kamer heeft al wel ingestemd met de btw-verhoging en het belastingplan. Premier Mark Rutte (VVD) voorspelde eerder een patstelling wanneer ook de senaat voet bij stuk houdt.