VVD-senator tegen hoger btw-tarief cultuur

De VVD heeft tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer zoals verwacht vraagtekens gezet bij de verhoging van het btw-tarief voor de podiumkunsten. Volgens fractievoorzitter Fred de Graaf valt dit niet te rijmen met het kabinetsbeleid om kunstenaars minder afhankelijk te maken van de subsidiepot.

Hij riep het kabinet op om maatregelen te nemen om 'lege zalen' en een 'chagrijnige samenleving' te voorkomen. De Graaf denkt daarbij niet meteen aan het terugdraaien van de verhoging, maar aan andere fiscale maatregelen, zodat de belasting op arbeid omlaag kan. Dat is dan weer gunstig voor werkgevers in de cultuursector, redeneert de senator.

Tijdens het debat uitte ook de andere regeringspartij CDA kritiek op het voornemen. Fractievoorzitter Jos Werner hekelde de 'denigrerende woordkeus' waarmee de regering spreekt over bezuinigingen op kunst en cultuur. Dat getuigt van 'weinig respect voor de grote betekenis van kunst voor onze beschaving', stelde de senator. Hij vroeg zich verder af waarom juist het btw-tarief voor de podiumkunsten omhoog moet.

De Tweede Kamer stemde onlangs wel in met de verhoging van het btw-tarief voor kaartjes voor musicals, concerten, het theater en andere culturele instellingen van 6 naar 19 procent. Deze maatregel, die op 1 januari ingaat, levert de schatkist per jaar negentig miljoen euro op. Daarnaast wil het kabinet tweehonderd miljoen euro bezuinigen op cultuur.