Chirac treft schikking met Parijs

Het stadsbestuur van Parijs heeft zich teruggetrokken uit een rechtszaak wegens corruptie tegen de voormalige Franse president Jacques Chirac. De oud-president en zijn conservatieve politieke partij stemden toe 2,2 miljoen euro terug te betalen aan de stad, geld dat zij aan de gemeentekas onttrokken toen Chirac burgemeester van de stad was.

Chirac (77) staat terecht wegens verduistering en vertrouwensbreuk, daterend uit zijn tijd als burgemeester. Het is voor het eerst dat een voormalige leider van het moderne Frankrijk voor de rechter moet verschijnen.

De schikking met het stadsbestuur markeert niet het einde van het proces, maar op de staat na is de laatste eiser van het podium verdwenen. Hiermee is voor Chirac enige druk van de ketel gehaald wanneer het proces eind 2010 of begin 2011 van start gaat.

Het bedrag, 2,2 miljoen euro, komt overeen met de salarissen van 21 mensen die op het stadhuis zogenaamde 'nepbanen' bekleedden. De banen waren ogenschijnlijk bedoeld om de partij van Chirac te financieren.

Als Chirac wordt veroordeeld kan hij tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro krijgen. Volgens waarnemers is het echter onwaarschijnlijk dat de oud-president ook werkelijk de cel in moet.


(Foto: Novum)