Amsterdam onderzoekt ov-verbod

Personen die overlast veroorzaken of geweld gebruiken in het openbaar vervoer in Amsterdam, moeten een ov-verbod krijgen. Ze mogen dan de tram, bus of metro niet meer in.

Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt de mogelijkheden hiertoe. Dat schrijft het in een brief aan de gemeenteraad en in reactie op een voorstel van de VVD.

Een ov-verbod bestaat in Amsterdam al voor zakkenrollers, maar nog niet voor overlastveroorzakers. In Rotterdam is dat al wel het geval.

Het stadsbestuur gaat de openbaarvervoerbedrijven verder vragen om een speciaal meldpunt op te zetten. Reizigers moeten daar bijvoorbeeld een sms’je naartoe kunnen sturen als ze graffiti of een kapotte roltrap tegenkomen. Ook dat bestaat al in Rotterdam.

Met deze maatregelen wil Amsterdam de veiligheid in het openbaar vervoer verbeteren. De hoofdstad wil van de drie grootste steden in het land het veiligste ov hebben.

Eerder dit jaar laaide de discussie over veilig ov weer in alle hevigheid op, toen een man in tram 3 ernstig werd mishandeld door een grote groep jongeren.