[Video] Enorme vuurbal licht hemel op

De hemel boven de Amerikaanse staat New Mexico is deze week opgelicht door een enorm heldere vuurbol. Het hele schouwspel is gefilmd door een camera die het hele luchtruim in de gaten houdt.

De vuurbal is waarschijnlijk ontstaan door een klein stuk ruimterots. Rond elf uur 's avonds plaatselijke tijd scheert hij dinsdag langs de hemel. Het hele schouwspel heeft maar liefst 23 seconden geduurd en was in delen van New Mexico en Texas te zien.

"Ik was op dat moment helaas binnen", vertelt een vooraanstaande astronoom. "De supersonische knal heb ik echter wel gehoord." Thomas Ashcraft, die met zijn camera de sterrenhemel volgt, weet de knal eerst aan onweer, maar er was niets te zien. Na wat te hebben rondgebeld, besloot hij de beelden van zijn camera te bekijken, en stuitte op bijzondere beelden van een meteoriet.

Naar aanleiding van de vuurbal, bijna zo helder als de maan, regende het telefoontjes naar een regionale tv-zender. Sommige bellers omschreven de meteoriet als een soort vuurwerk met rode en gele kleuren. Dergelijke meteorieten zijn zeer zeldzaam, en worden hooguit een of twee keer per jaar door een persoon waargenomen. Meteorieten komen veel voor, maar blijven vaak onopgemerkt.

Deze van afgelopen dinsdag is klaarblijkelijk door veel mensen waargenomen. Erg bijzonder, en 'als je goed luistert, kun je in staat zijn geluid te horen'. "Al is dat wel erg zacht", besluit Ashcroft.


Zo'n grote vuurbal jongen! BAM!