ETA-aankondiging is 'volstrekt onvoldoende'

De aankondiging van de ETA dat de afscheidingsbeweging een wapenstilstand in acht neemt is volgens de regionale regering van Spaans Baskenland 'volstrekt onvoldoende'. De groep moet geweld afzweren en zichzelf opheffen, zegt de Baskische minister van binnenlandse zaken, Rodolfo Ares.

Het is de eerste reactie van de Baskische of Spaanse regering op de aankondiging van de ETA in een videoboodschap aan de Baskische krant Gara en de Britse publieke omroep BBC, dat zij geen aanslagen meer zal plegen. De groep suggereerde voortaan het 'democratische proces' te willen volgen om het doel van een onafhankelijk Baskenland te verwezenlijken, maar maakte niet duidelijk of zij de wapens zal inleveren en of de wapenstilstand permanent of tijdelijk is.

Ares zei dat de belofte van de ETA 'geen rekening houdt met wat de overgrote meerderheid van de Baskische samenleving van de ETA verlangt, namelijk dat zij definitief afstand neemt van terroristische activiteit'.

Twee Baskische pro-onafhankelijkheidspartijen, waaronder de wegens banden met de ETA in 2003 verboden Batasuna, hebben de ETA vorige week opgeroepen tot 'een internationaal verifieerbaar staakt-het-vuren'.

De ETA kondigde in maart 2006 al een 'permanent staakt-het-vuren' af om onderhandelingen met de Spaanse regering te beginnen. In december van dat jaar pleegde de ETA echter alweer een aanslag op de luchthaven van Madrid, waarbij twee mensen omkwamen.

Sinds eind jaren zestig zijn bij aanslagen van de ETA meer dan 825 mensen omgekomen. De laatste tijd is de organisatie onder druk komen te staan door arrestaties van leiders in Frankrijk, Spanje en Portugal. In dat laatste land werd ook een bommenfabriek van de ETA opgerold.