Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 33

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

North Queensland Fury mag zich na dit weekend mede-koploper noemen van de Australische A-League. De ploeg won thuis met 2-1 van Sydney FC en klom door deze overwinning naar de tweede plaats. Dyron Daal viel na ruim een uur spelen in en dit bleek achteraf een gouden wissel. Zeven minuten voor tijd was onze landgenoot verantwoordelijk voor de winnende 2-1. Kort na dit doelpunt pakte Daal ook nog een gele kaart.

Central Coast Mariners, vorige week nog koploper, verloor afgelopen weekend op eigen veld twee punten aan Adelaide United en zag daardoor North Queensland Fury op gelijke hoogte komen. De westrijd eindigde in 1-1. Aan de kant van Central Coast Mariners speelde Patrick Zwaanswijk de volle negentig minuten mee. In de zeventigste minuut liep de verdediger tegen een gele kaart aan. Bij Adelaide United speelde ook een landgenoot mee. Sergio van Dijk begon in de punt van de aanval. In de slotminuten werd hij gewisseld. Adelaide United komt door het gelijkspel op een vijfde plaats, twee punten achter de koplopers.

Melbourne Heart, de ploeg waar het spitsenduo geheel Nederlands is, pakte afgelopen het eerste punt van het seizoen. De ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen Newcastle Jets. Gerald Sibon en Rutger Worm speelden beiden de hele wedstrijd. Ook Bas van den Brink speelde met zijn ploeg Gold Coast Mariners gelijk. Op bezoek bij Wellington Phoenix kwam de ploeg terug van een 3-1 achterstand. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3. Van den Brink werd na een uur spelen gewisseld. Gold Coast United staat na dit weekend op een vierde plek, twee punten achter de drie koplopers.

In de Deense competitie stonden afgelopen weekend twee Nederlanders tegenover elkaar. Brøndby IF, met Remco van der Schaaf in de gelederen, trof in eigen huis Esbjerg fB. Bij laatstgenoemde club staat Tim Janssen in de aanval. De wedstrijd kende geen winnaar, aangezien deze in een 1-1-gelijkspel eindigde. Van der Schaaf viel na 23 minuten spelen in, terwijl Tim Janssen in de basis begon. De aanvaller werd in de slotfase naar de kant gehaald. Door het gelijkspel verzuimde Brøndby dichterbij koploper FC Kopenhagen te komen. De ploeg staat nu tweede op drie punten achterstand van de koploper. Esbjerg blijft door de puntendeling hekkensluiter. Het punt wat de ploeg behaalde, was slechts het eerste punt in vijf wedstrijden.

FC Inter Turku heeft opnieuw in eigen huis een nederlaag moeten slikken. Ditmaal verloor de ploeg met 1-2 van TPS. Na een klein uur spelen mocht Guillano Grot invallen, maar de oud-aanvaller van onder meer N.E.C. Nijmegen wist ook niet voor de broodnodige doelpunten te zorgen. Door de nederlaag blijft FC Inter op een achtste plaats staan. De achterstand op koploper HJK Helsinki bedraagt inmiddels al vijftien punten.

Mjällby heeft goede zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De thuiswedstrijd tegen nummer vier Örebro SK werd met 1-0 gewonnen. Moestafa El Kabir speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Mjällby. Hij wist niet tot score te komen. Dankzij dit resultaat nadert Mjällby de tegenstander tot op een punt. Het verschil met nummer drie IF Elfsborg bedraagt vier punten.

Halmstads BK mocht afgelopen weekend op bezoek bij hekkensluiter Åtvidaberg, maar kwam niet tot winst. De ploeg speelde met 1-1 gelijk. Alexander Prent viel twintig minuten voor tijd in, maar wist ook zijn ploeg niet naar de overwinning te schieten. Halmstads staat na dit weekend op een dertiende plaats, slechts één punt boven plek veertien. Deze plaats geeft recht op het spelen van nacompetitie.

Zulte Waregem speelde zaterdag zijn derde competitiewedstrijd gelijk. Uit tegen westerlo werd het 1-1. De Petter zette de thuisploeg net na rust op voorsprong. In de 79e minuut kwam Jeremy Bokila bij Waregem als invaller in het veld. Twee minuten voor tijd zorgde hij voor de gelijkmaker nadat hij door Habibou door de buitenspelval was gestuurd.

Club Brugge ging met 3-1 onderuit in de derby tegen Cercle. Hoefkens maakte het openingsdoelpunt van Neto ongedaan, maar na een rode kaart voor Perisic incasseerde blauw-zwart nog twee doelpunten van Boi en Evens. In de slotfase kreeg ook Kouemaha nog rood. Oud-AZ'er Ryan Donk speelde de gehele wedstrijd mee.

In de Championship won Swansea City zijn eerste thuiswedstrijd. Preston werd met 4-0 verslagen. Doelman Dorus de Vries stond in het doel bij de club uit Wales, terwijl Cedric van der Gun op de bank zat. In dezelfde competitie speelde Leicester City thuis met 0-0 gelijk tegen Middlesbrough, een van de favorieten voor de titel. Michael Lamey mocht acht minuten voor tijd invallen bij Leicester.

In de npower Football League 1 verloor Brentford thuis met 1-2 van Walsall. Bij Brentford speelde Pim Balkestein de gehele wedstrijd mee maar ondanks een aantal goede acties kon hij een verlies niet voorkomen. In dezelfde league speelde Doncaster Rovers FC thuis met 1-1 gelijk tegen Bristol City met David James onder de lat. Verdediger Shelton Martis begon in de basis maar de oud-speler van onder anderen Excelsior en FC Eindhoven werd in de 74e minuut gewisseld.

In de English Football League 2 won Shrewsbury  Town FC uit tegen Macclesfield met 0-1. Matt Harrold scoorde in de derde minuut de enige treffer van de wedstrijd. Benjamin van den Broek mocht bij Shrewsbury Town in de 61e minuut invallen.

Celtic begon het nieuwe seizoen in Schotland met een kleine overwinning op promovendus Caledonian Inverness Thistle (0-1). Patrick McCourt bezorgde The Bhoys drie punten in het openingsduel van de Schotse competitie. Bij Celtic begonnen Jos Hooiveld en Glenn Loovens in de basis.

Edwin de Graaf, oud-speler van NAC Breda, beleefde een prima debuut in Schotland. Hij begon bij zijn nieuwe club Hibernian in de wedstrijd tegen Motherwell in de basis en zag zijn ploeg met 2-3 winnen.

In Oostenrijk verloor Red Bull Salzburg met 2-1 van Rapid Wien. Nederlander David Mendes da Silva speelde de gehele wedstrijd mee maar kon uiteindelijk geen verschil maken. De ploeg van trainer Huub Stevens staat ondanks dit verlies toch op een middelmatige achtste stek.

Ook het Levski Sofia van Dustley Mulder in Bulgarije kon geen overwinning op het scorebord zetten. Sofia ging met met 2-1 onderuit tegen Chernomorets Bourgas van trainer Kasimir Balakov. Mulder zelf speelde de gehele wedstrijd mee als rechtsback, maar wist niet te voorkomen dat Chernomorets tot scoren kwam. De ploeg van Mulder staat momenteel op de vijfde plaats met zes punten uit drie wedstrijden.