Mogelijk massagraf onderzocht in Montenegro

Deskundigen en vertegenwoordigers van de EU-missie in Kosovo onderzoeken een vermoedelijk massagraf in Montenegro. In het graf zouden de lichamen liggen van etnische Albanezen die tijdens de Kosovo-oorlog van 1998-1999 zijn vermoord.

Het graf ligt in de achtertuin van een zagerij in het oostelijke stadje Andrijevica, vlakbij de grens met Kosovo, zei een woordvoerster van de plaatselijke rechtbank. Hoeveel lichamen er mogelijk in het graf liggen is niet bekendgemaakt.

Als het inderdaad om een massagraf gaat, is het het eerste dat in Montenegro is gevonden. Eerder werden al massagraven blootgelegd in Servië, meer naar het noorden.

Montenegro vormde tijdens de oorlog een unie met Servië. Ongeveer tienduizend mensen -voornamelijk etnische Albanezen- kwamen om het leven voordat een NAVO-bombardement een einde maakte aan het offensief van de Servische leider Slobodan Milosevic.

Om vervolging wegens oorlogsmisdaden te voorkomen liet het regime van Milosevic lichamen van gedode Kosovaarse Albanezen wegvoeren uit Kosovo. Elders werden ze in massagraven herbegraven.