Ecclestone: "F1 kan zonder Monaco"

Als we Bernie Ecclestone mogen geloven kan de Formule 1 overleven zonder Monaco. Volgend jaar maakt India haar debuut als organisator van een grand prix en een jaar later keert de Verenigde Staten ook terug op de kalender. En als dat nog niet genoeg is, is Ecclestone ook al in vergaande onderhandelingen met Rusland om daar een race te organiseren.

Een probleem is echter wel, dat de Formule 1-baas met de teambazen heeft afgesproken maar maximaal twintig races per jaar op de kalender te zetten. Met acht van de negentien huidige races, is Europa veruit het meeste aanwezig op de kalender, maar betaalt in verhouding het minste geld.

The Independent Newspaper heeft uigerekend dat een gemiddelde race 31,2 miljoen dollar kost, maar dat het historische Monaco geen cent hoeft te betalen. "De Europeanen zullen en moeten meer gaan betalen, want anders zoeken we andere landen. We kunnen ook zonder Monaco".

Deze laatste uitspraak over Monaco is opmerkelijk. In 2007 liet Ecclestone weten dat Monaco een van de, zo niet dé grand prix van het jaar is. "Monaco komt altijd dicht bij de top. De reden hiervoor is simpel, het is Monaco.", aldus de Brit drie jaar terug.