Rijke Amerikanen weigeren hypotheek te betalen

Steeds meer (voormalig) rijke Amerikanen betalen hun hypotheek niet meer. Dit blijkt uit analyse van RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. Het percentage wanbetalende Amerikanen met een hypotheek van meer dan een miljoen dollar loopt fors op. Meer dan 12 procent van deze groep weigert inmiddels aan de hypotheeklasten te voldoen.

De groep is inmiddels veel groter dan de wanbetalers met een hypotheek lager dan een miljoen dollar. Daar blijft het percentage wanbetalers in de afgelopen maanden stabiel steken op 8 procent. Een groep armlastige huiseigenaren, de zogeheten subprime, vormde in 2007 de wortel van de kredietcrisis, waardoor grote banken omvielen.

In Amerika kunnen huizenbezitters, in tegenstelling tot in Nederland, relatief makkelijk van de hypotheekschuld af komen. Wanneer de prijs van een woning lager is dan de hypotheekschuld, sturen steeds meer Amerikanen hun huissleutel naar de betreffende bank en blijft de bank vervolgens met de schuld zitten.

Vooral de rijke Amerikanen maken steeds meer gebruik van deze methode: zij zien het mede als een manier om van slecht renderend vermogen af te komen. De meesten van deze groep hebben echter nog miljoenen dollars aan ander vermogen.

Voor Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn de wanbetalers een doorn in het oog: zij zijn voor vele miljarden dollars geïnvesteerd in Amerikaanse hypotheken.

Bekijk ook de NOVA-reportage over wanbetalende Amerikanen.


(Bron: RTL Z)