Rosenthal rondt verkennende gesprekken af

Informateur Rosenthal heeft de gesprekken ter verkenning van de nieuwe coalitiemogelijkheden afgerond. Hij werkt nu aan zijn eindverslag. Dat meldt het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie donderdag.

De voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer Uri Rosenthal werd enkele dagen na de verkiezingen voor de Tweede Kamer benoemd tot informateur. Hij kreeg de opdracht om allereerst te onderzoeken wat de mogelijkheid is van een kabinet waarvan de grootste partij, de VVD, en de grootste winnaar, de PVV, deel uitmaken.

Na de verkiezingen leek een coalitie van de VVD, PVV en het CDA het meest voor de hand te liggen, maar dat ging niet door. Het CDA wilde pas bij de besprekingen tussen de VVD en de PVV aanschuiven als deze partijen duidelijk maakten hoe ze hun onderlinge verschillen zouden oplossen. PVV-leider Geert Wilders concludeerde dat Verhagen de stekker uit een rechtse coalitie had getrokken.

VVD-leider Mark Rutte zei dinsdag daarnaast dat hij geen basis zag voor inhoudelijke onderhandelingen over paars-plus, bestaande uit VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Woensdag opperde PvdA-leider Job Cohen nog de mogelijkheid van een breed middenkabinet van PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks.

Later zei de PvdA-leider echter een dergelijk kabinet niet haalbaar te achten, nadat D66 en GroenLinks in een reactie lieten weten dat ze zo'n breed middenkabinet op dat moment niet zagen zitten. Met het CDA en de VVD samen een coalitie vormen was voor Cohen echter nog altijd geen optie. Hij verklaarde dat de PvdA niet de enige linkse partij wil zijn in een coalitie met twee rechtse partijen.

Submitter:  Bron: Novum