Tjeenk Willink negeert PVV

De kersverse informateur van PvdA-huize Herman Tjeenk Willink gaat met de VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks bekijken of er overeenstemming kan worden bereikt. Dit is volgens Tjeenk Willink een tussenstap en het maximaal haalbare voor hem in de rol als informateur. "De situatie in 1994 is de situatie nu niet", benadrukte de informateur tijdens een persconferentie.

Vicepresident van de Raad van State Tjeenk Willink, die zaterdagmiddag werd benoemd tot informateur, was eerder informateur in 1994. Dit leidde toen tot de totstandkoming van het eerste paarse kabinet. De vorige informateur Uri Rosenhtal kon volgens Tjeenk Willink niet verder komen. 'Iemand moet het proces iets verder brengen', zei Tjeenk Willink over zijn eigen rol. De informateur zegt 'liever te denken' in dagen dan in weken, om zijn opdracht af te ronden.

Tjeenk Willink is een van de belangrijkste adviseurs op politiek gebied van koningin Beatrix. Hij moet haar 'op korte termijn' informeren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal'.