'Transavia wil chef ontslaan om Julio P.'

Transavia wil zijn chef vliegdienst ontslaan omdat hij in de affaire rond piloot Julio P. fouten heeft gemaakt. Dat meldt de website luchtvaartnieuws.nl dinsdag op basis van ingewijden. Een woordvoerder van Transavia wil dinsdag niet ingaan op 'interne aangelegenheden'.

P. wordt verdacht van deelname aan de zogenoemde dodenvluchten ten tijde van de Argentijnse junta, die tussen 1976 en 1983 aan de macht was. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij onder meer folteringen, verdwijningen en sterfgevallen. P. heeft altijd ontkend en stelt dat hij destijds alleen in straaljagers heeft gevlogen. Spanje leverde hem onlangs uit aan Argeninië.

De chef vliegdienst zou worden verweten dat hij inlichtingendienst AIVD niet heeft ingeseind. Ook had hij beschuldigingen aan het adres van P. beter moeten natrekken, aldus de luchtvaartsite. Doordat hij dat niet deed, kon het conflict volgens de website escaleren. De man zou zich met een advocaat tegen zijn ontslag verzetten.

De zaak kwam aan het rollen toen P. over de kwestie uit de school klapte tegen Transavia-collega's. Collega-piloten hadden hem op Bali horen zeggen dat hij piloot was bij de beruchte vluchten. Hij zou hierover hebben opgeschept en geen enkele spijt hebben getoond.

'Transavia wil chef ontslaan om Julio P.'
'Transavia wil chef ontslaan om Julio P.' (Foto: Novum)