Kritiek op Japanse bondscoach

Bondscoach Takeshi Okada begint nu al een beetje te stressen. Zijn ploeg wil nog niet draaien en dat komt hem op veel kritiek van de vaderlandse media te staan. De kritiek van de media is nog niet alles zijn spelers beginnen hem nu ook af te vallen.

De beruchte verdediger Marcus Tulio Tanaka, die onlgangs nog Ivoorkust-vedette Didier Drogba een gebroken arm toebracht, haalde zaterdag nog brutaal uit naar de arme Okada. "Als we spelen zoals de coach het wil, kunnen we moeilijk onze kwaliteit tonen," merkte hij op.

In de voorbereidingsfase op dit WK gingen vier wedstrijden verloren. Okada koos daarin voor een behouden tactiek met een defensieve speelwijze. Tanaka, een geboren Braziliaan, wil zelf evenwel ook ten aanval trekken als hij daartoe de kans ziet.

"Dat maakt het voetbal juist zo leuk," zei de speler van Nagoya Grampus. "Elke speler heeft zijn eigen ingevingen. Ik ook, dus ik wil naar voren kunnen in bepaalde splsituaties."

Ook het expiriment van Okada met middenvelder Keisuke Honda in de spits vindt Tanaka maar niks. "Hij hoort daar niet te spelen. Vanuit de tweede lijn komt zijn talent veel beter tot zijn recht. Keisuke heeft onder meer een geweldig schot. Maar hij moet danwel in stelling worden gebracht. Ik wil hem daarbij graag van dienst zijn. Maar dat moet dan wel mogen van de coach."