'Hooijmaijers drukte risicovolle contracten erdoor'

VVD'er Ton Hooijmaijers heeft er als gedeputeerde van Noord-Holland voor gezorgd dat de provincie nadelige en risicovolle contracten voor de aanleg van het Wieringerrandmeer heeft afgesloten. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van gesprekken met betrokkenen en vertrouwelijke documenten over het project.

Het project behelst onder meer het onder water zetten van een deel van de Kop van Noord-Holland, tussen Wieringen en de Wieringermeerpolder, en de bouw van woningen. Hooijmaijers wordt momenteel verdacht van ambtelijke omkoping.

De gedeputeerde zou contracten met projectontwikkelaar Lago Wirense erdoor hebben gedrukt na een etentje in 2006 met baggeraar Boskalis en VolkerWessels Vastgoed, die de bouwcombinatie Lago Wirense vormen. Hooijmaijers zou tijdens dit etentje op achttien punten afspraken hebben gemaakt.

Ambtenaren probeerden vervolgens de onaanvaardbare risico's aan te tonen aan de gedeputeerde, maar die legde de kritiek naast zich neer. In november 2007 kwamen de ambtenaren uiteindelijk met een negatief ambtelijk advies, waarin onder meer staat dat de provincie 54 tot 100 miljoen euro zou kunnen verliezen op het project.

Ook dit advies schoof de gedeputeerde terzijde, waarna Provinciale Staten in 2008 instemde met de grote rol van de provincie in het Wieringerrandmeer. Het negatieve ambtelijke advies kregen de leden van Provinciale Staten nooit onder ogen.