Oppermachtige Cancellara wint ook Parijs - Roubaix

De 108e editie van Parijs - Roubaix is gewonnen door Fabian Cancellara. Na 259 kilometer koersen, met onderweg 27 kasseistroken, kwam de Zwitser, die vorige week al de Ronde van Vlaanderen won, na ruim vijftig kilometer voorlop te hebben gereden, alleen over de finish.

Na zo'n 1,5 uur koersen ging een groep van negentien man, met Rick Flens, Roy Curvers en Ron Leezer, er vandoor. Ze kregen een maximale voorsprong van vier minuten, maar mede door het werk van Saxo Bank liep die voorsprong al gauw terug. Verschillende valpartijen vonden plaats waarbij onder meer Tyler Farrar, Vansummeren en Bernard Eisel betrokken waren. Nog voor het Bos van Wallers viel het peloton uiteen. De meeste favorieten zaten in het voorste gedeelte.

Ondanks dat Cancellara materiaalpech kreeg wist hij zich weer aan te sluiten bij het eerste deel van het peloton waar Team Sky het initatief nam. Op zo'n 63 kilometer voor de meet ging Cancellara in de aanval en hij kreeg zeven man mee. Ze wisten de resten van de kopgroep op te slokken, maar van achteren wisten meer renners weer aan te sluiten. Op vijftig kilometer van de streep lette Boonen even niet op en Cancellara pakte wederom zijn kans en sprong weg. Hij sloot aan bij Sebastien Hinault en de Belgen Leukemans en Hoste die al eerder waren ontsnapt. Hoste, Leukemans en Hinault konden het tempo van de Zwitser niet meer bijbenen en moesten lossen.

Cancellara ging onverstoorbaar door en op 37 kilometer van de meet had hij een voorsprong van een minuut op de groep Boonen. In de groep Boonen werd niet echt meer gereden waardoor Cancellara zijn voorsprong gestaag uitbouwde. Boonen kon niet meer en moest Flecha en Hushovd laten gaan. Cancellara zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen en kwam in het stadion als overwinnaar over de meet. Thor Hushovd won de strijd om de tweede plaats van Flecha.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi/Sax) 6.35,10
2 Thor Hushovd (Noo/Cvl) +2,00
3 Juan Antonio Flecha (Spa/Sky) z.t.
4 Roger Hammond (GB/Cvl) +3,13
5 Tom Boonen (Bel/Qst) z.t.
6 Bjorn Leukemans (Bel/Vac) z.t.
7 Filippo Pozzato (Ita/Kat) +4,00
8 Leif Hoste (Bel/Ome) +5,15