Lotus Racing: "Erg, erg tevreden!"

De kwalificatiesessie op zaterdag had voor Lotus Racing een zonnig gezicht in petto toen de regen met bakken uit de hemel kwam. Heikki Kovalainen haalde zijn eerste Q2 met het team en de Fin start morgen van plaats vijftien. Jarno Trulli miste Q2 op een haar na en staat achttiende op de grid.

Kovalainen zette een tijd neer van 1:52,270 omdat een handige strategie voordeel had van de regen die net voor het begin van de kwalificatie begon te vallen. Trulli was tevreden met 1:52,884 en vond dat hij alles had gedaan wat hij kon in deze lastige condities.

Kovalainen was erg blij na afloop: "Ik ben zo opgetogen! Ik houd echt van deze condities - het is erg moeilijk om je snelheid te beoordelen en je moet wat risico's nemen. Steeds voel je dat je de wagen kan verliezen, maar dat is de uitdaging en I love it! De baan was op sommige stukken erg nat en op sommige stukken veel minder. Naar Q2 gaan was zeker meer dan de verwachting voor mij en het hele team. Ja natuurlijk is het een klein gelukje vandaag maar het betekent dat we de andere nieuwe teams verslagen hebben, alweer!"

"Ook al hadden we mazzel, we hebben de strategie precies goed uitgevoerd - als je kijkt naar de McLarens en Ferrari's, die dachten dat het minder zou gaan regenen en zie wat er is gebeurd. Die misten hun kansen aan het begin van de sessie en wij maakten daar juist optimaal gebruik van. Nu kan ik niet wachten tot de race morgen!", beëindigde een opgewonden Kovalainen zijn relaas.

Trulli haalde op negen duizendsten na de tweede sessie niet, teamgenoot Kovalainen pakte de zeventiende tijd in Q1, waardoor Trulli teruggezet werd naar de achttiende tijd. De Italiaan start naast Jenson Button, die in Q2 geen tijd neer kon zetten omdat hij zijn McLaren in de grindbak parkeerde. Trulli was wel nuchter: "Het was teleurstellend omdat ik goed bezig was. Helaas spinde in mijn snelste ronde een wagen voor me, waardoor ik gehinderd werd in de tweede en derde sector en zo kon ik mijn snelste ronde niet afmaken. Daarna werd de regen erger, dus was er geen kans meer mijn rondetijd te verbeteren. Niettemin zullen we ons best doen morgen en we zullen zien wat er gebeurd."

Technisch directeur Mike Gascoyne was zeer verheugd: "Vanzelfsprekend zijn we erg, erg tevreden om één wagen in Q2 te krijgen en Heikki heeft een fantastische prestatie neergezet om ons daar te krijgen! Ik vind het sneu voor Jarno, omdat hij last kreeg van verkeer precies in de ronde die hem naar Q2 had moeten brengen. Ik denk dat we alle beslissingen rond de bandenkeuze goed gemaakt hebben en in Q2 hebben we alleen op intermediates gereden, wat duidelijk de perfecte keus was. We maakten een wissel vijf minuten voor tijd, en Heikki reed in een uitstekende zuivere ronde naar P15. Prima gedaan door het hele team en vooral voor Tony (Fernandes, teambaas, red.): zo'n successen in één van de twee thuisraces - ik weet zeker dat hij erg trots is."

Teambaas Tony Fernandes kon geen woorden vinden: "Ik ben sprakeloos! Wat een dag! Om op de vijftiende plaats te komen in ons thuisland voor ons thuispubliek is fenomenaal. Ik ben in de zevende hemel en zo enthousiast!"