'Spanje steunt dictators'

Europarlementariër van de VVD in het Europees Parlement Hans van Baalen vindt dat Spanje moet stoppen met de steun aan 'dictators' in Latijns-Amerika. Van Baalen zei als voorzitter van de internationale organisatie van liberale partijen in het Spaanse Cadiz, dat Spanje te nauwe banden met Venezuela, Nicaragua en Cuba heeft.

De VVD'er riep de Spaanse premier Zapatero op om de steun aan de Venezolaanse president Hugo Chavez, president Daniel Ortega van Nicarauga en de gebroeders Castro in Cuba te staken. Spanje moet van Van Baalen 'een duidelijke keuze maken voor democratie en rechtstaat in Latijns-Amerika'.

Van Baalen hekelde Spanje omdat zij 'de democratische verkiezingen in Honduras nog steeds niet erkend heeft en de normalisatie van de betrekkingen tussen Honduras en de EU heeft tegengehouden.' Volgens Van Baalen in het een schande dat de voormalig minister van Financiën van Honduras, Gabriela Nunez niet naar de conferentie in Cadiz mocht komen.

Hans van Baalen werd in november vorig jaar in Nicaragua tot persona non grata verklaard. De regering van het Midden-Amerikaanse land kwam hier later op terug. Volgens president Ortega had de 'Nederlandse piraat', zoals hij de VVD'er noemde, met hoge militairen gepraat om hen aan te zetten tot een staatsgreep.


Hans van Baalen boos op Spanje