Na Davis en Hedrick duikt plots Kuck op

Shani Davis had geen trek meer in een WK allround, zijn landgenoot Chad Hedrick stopte na de Winterspelen van Vancouver de schaatsen definitief in de kast. Toch kwam de voornaamste uitdager van Sven Kramer uit de Verenigde Staten. Tot ieders verbazing stond een 20-jarige student uit Champaign, Illinois aan kop na drie afstanden. Zijn naam: Jonathan Kuck.

Kuck moest op de afsluitende tien kilometer uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de ongenaakbare Kramer, maar toch voelde het zilver als goud. "Dit is nauwelijks te bevatten", sprak hij. "Ik heb hier zo'n grote vooruitgang gemaakt, echt een schok."

Voorafgaande aan de WK leken er maar twee rivalen voor Kramer te zijn: de Noor Håvard Bøkko en de Rus Ivan Skobrev. Bøkko verkwanselde zijn titelkansen met een matige 500 meter, Skobrev stapte een dag later op de 1.500 meter op een blokje, verloor even zijn balans en gaf vervolgens de strijd op. Dankzij de opmerkelijk sterke Kuck bleef de WK allround toch tot de laatste rit spannend.

De 20-jarige Kuck doet in de zomermaanden voornamelijk shorttracktrainingen op een baantje in Champaign, tussen de schoolkinderen door. Een trainer heeft hij eigenlijk niet. Paul Marchese, de coach van Trevor Marsicano, schrijft voor hem wat schema's maar alle arbeid doet hij alleen. "Ik train mezelf", zei hij in Heerenveen.

Ondanks zijn opmerkelijke optreden in Thialf twijfelt Kuck over zijn langebaancarrière. Hij vindt dat het tijd is om zijn studie aan de universiteit van Illinois af te maken en heeft zijn vizier gericht op de Winterspelen van Sochi 2014. Of Kuck in de tussenliggende jaren nog aan diverse wereldbekerwedstrijden meedoet, weet hij niet. "Ik wil wel meedoen aan de WK allround, volgend jaar", zei hij. "Verder moet ik 't nog zien."