Humanplasma noemt namen in dopingzaak

De Weense bloedbank Humanplasma heeft voor het eerst namen genoemd van personen die betrokken zijn bij een omvangrijk dopingnetwerk. Het bedrijf is hierin de spil en kreeg hierbij hulp van een drietal personen. Walter Mayer (biatlon). Stefan Matschiner (wielrennen) en Martin Kessler (roeien) zouden het contact tussen het bedrijf en andere sporters onderhouden hebben.

"Tussen eind 2003 en begin 2006 hebben deze drie personen - en alleen zij - geregeld dat ongeveer dertig atleten bloed zijn komen afstaan," zo staat er in een verklaring van het bedrijf te lezen. Het bloed werd opgeslagen en op een later tijdstip teruggegeven aan de sporters, zodat zij meer zuurstof op konden nemen in hun lichaam.

Mayer was de coach van de Oostenrijkse biatleten ten tijde van de Olympische Spelen in Turijn toen door een inval van de Italiaanse politie het schandaal van de bloeddoping aan het licht kwam. Matschiner was manager van wielrenner Bernhard Kohl die toegegeven heeft klant te zijn geweest van de bloedbank. Ook roeicoach Kessler werd al langere tijd aan het Weense bedrijf gelinkt.

Mayer en Kessler waren in 2003 de eersten die Humanplasma benaderder. "Ze hielden vol dat bloeddoping volstrekt legaal was en al heel lang een algemeen gebruik." Matschiner klopte twee jaar later bij het bedrijf aan. "Hun organisatie maakte de afspraken en deed de coördinatie. Ze begeleidden de atleten bij de bloedtransfusies, haalden de concentraten op en zorgden ervoor dat die werden geïnjecteerd voor de wedstrijden."

Woordvoerster Michaela Eisler van Humanplasma wilde niet ingaan op de vraag welke sporters er allemaal bij de bloedbank klant waren. Volgens haar is de lijst die het bedrijf heeft incompleet, maar ze kon wel bevestigen dat het niet alleen om wintersporters ging. In 2006 konden de sporters voor het laatst voor hun doping terecht in Wenen. "We hebben onze verantwoordelijkheid genomen voor ons verleden. Maar het enige dat mensen zich uiteindelijk nog weten te herinneren is de naam Humanplasma."