Reactie Tuitert na 1.500 meter

Mark Tuitert is de eerste Nederlandse winnaar op de 1.500 meter sinds Ard Schenk in 1972. De rijder van de Control-ploeg, vooraf gezien als oudsider, verbaasde zichzelf en troefde vannacht favorieten als Chad Hedrick en Shani Davis af.

"Ik kan het echt niet geloven," aldus de kersverse olympisch kampioen tegen de NOS. "Ard Schenk opvolgen... Alles klopte vandaag. Ik wist dat ik het in me had, ik voelde me sterk. Altijd heb ik geweten dat ik meer kon. We hebben zo hard gewerkt... Dat het dan op zo'n moment eruit komt, is fantastisch. Alle opofferingen, alle valpartijen, alles wat niet lukte; het heeft zich nu uitbetaald."

"Ik werd gedragen vandaag. Ik voelde me gewoon goed, het klopte en was niet gespannen. Ik had volle energie. Het ging vanzelf," aldus Tuitert die direct na de race door een teleurgestelde Davis werd gefeliciteerd. "Hij zei tegen me dat hij zo graag de koningsrit had gewonnen. Dat gevoel had ik op de 1000 meter. Dat heeft me geholpen vandaag. Ik wilde zo graag die medaille. Nu is het gelukt."