[Six Nations] Sterk Frankrijk verslaat Schotland

Tijdens het weekend van zaterdag 6 februari en zondag 7 februari vonden de eerste wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Schotland en Frankrijk.

Schotland - Frankrijk 9-18

Slechts één keer in deze eeuw kreeg Schotland het voor elkaar om een wedstrijd van Frankrijk te winnen, en direct vanaf de aftrap was het al duidelijk dat ze dat deze keer weer niet zou gaan lukken. Frankrijk vloog er vanaf het eerste fluitsignaal vol in om Schotland meteen op hun eigen helft te drukken. Dit had ook een schaduwkant, gezien Aurelien Rougerie twee keer binnen vier minuten een flinke dreun uitdeelde en er zelf het slachtoffer van werd. Hij werd na vier minuten al vervangen door Vincent Clerc. De eerste aanval van de Schotten was meteen productief. Paterson benutte een penalty en scoorde zo zijn 151ste penalty in 99 interlands.

Nadat Schotland de eerste punten van de wedstrijd maakte schakelden de Fransen een versnelling hoger en leek invaller Clerc de eerste try van de wedstrijd te maken, maar Thom Evans kreeg op miraculeuze wijze nog zijn hand onder de bal en wist zo Frankrijk het scoren te beletten. Nadat Frankrijk de scrums telkens overtuigend wist te winnen, mede door het sterke spel van Imanol Harinordoquy, speelden de Fransen de bal snel van links naar rechts. De bal kwam via Francois Trinh-Duc bij Bastareaud terecht die de Fransozen de eerste try van de wedstrijd bezorgde. De conversie werd gemist, waardoor de schade voor Schotland beperkt bleef tot 3-5. De Schotten probeerden hierna wel aan te vallen, maar door slordig spel kon Trinh-Duc bijna de tweede try maken, ware het niet dat de bal de verkeerde kant op stuiterde. De penalty die volgde schoot Parra wel raak en ook Schotland wist via Paterson nog een penalty te benutten.

De stand van 6-8 was voor Frankrijk aanleiding om nogmaals te versnellen en vlak voor rust wist Harinordoquy twee Schotten van zich af te schudden en de bal door te passen op de bonkige Bastareaud, die zijn tweede try van de middag maakte. Deze keer wist Parra de conversie wel te benutten, 6-15. In de tweede helft maakten de Schotten wat aanpassingen in de defensie, waar Frankrijk de nodige moeite mee leek te hebben. Toch schoot Parra vijf minuten in de tweede helft nog een penalty tussen de palen. De derde benutte penalty van de wedstrijd van Paterson bleek het laatste wapenfeit. Frankrijk hoefde niet meer en Schotland kon niet door de ijzersterke defensie van Frankrijk breken. De wedstrijd eindigde zo in 9-18 voor Frankrijk.