Bos: 'Griekenland moet zelf budgetproblemen oplossen'

De Griekse regering moet op eigen kracht zijn budgetproblemen zien op te lossen, zonder hulp van andere EU-lidstaten. Dat zei minister Bos vandaag tegen journalisten voorafgaand aan een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van financiën van de Europese Unie (EU). Gedurende de meeting zullen de ministers de plannen van de Grieken om hun schuld te verminderen gaan beoordelen.

Afgelopen donderdag diende de Griekse regering een voorlopige begroting in die het tekort moet terugbrengen tot minder dan 3% van het bruto binnenlands product (bbp) in 2012. Geschat wordt dat het tekort in 2009 is opgelopen tot 12,7% van het bbp.

Sommige analisten denken dat als Griekenland niet in staat blijkt te zijn om aan zijn schulden te voldoen, het land toch wel wordt geholpen door andere lidstaten uit de EU. Meerdere EU-functionarissen hebben reeds aangegeven dat dit niet het geval zal zijn. De Griekse regering heeft gezegd geen hulp te willen en ook niet nodig te hebben.

"Ik denk dat de Grieken zich bewust zijn van de ernst van de situatie en volgens mij weten ze ook dat ze hun eigen problemen dienen op te lossen", zei Bos.

Na de aankondiging van de Griekse begroting stegen de verzekeringskosten tegen wanbetaling op Griekse schuldpapieren tot een recordhoogte. Dit laat zien dat het vertrouwen in het vermogen van Griekenland om tot een oplossing te komen gering is. Door de zorgen is ook de euro getroffen.

"Ik begrijp waarom er op de markten zorgen heersen over Griekenland", zei Bos. De minister van Financiën voegde daar aan toe dat hij er op vertrouwt dat de Griekse regering de nodige bezuinigingen zal toepassen om het vertrouwen van de markt terug te winnen.

Volgens Bos zijn de regeringen van Griekenland en Portugal op de hoogte van de begrotingsregels in de EU. De schulden van Portugal stegen het afgelopen jaar ook sterk. De Portugese regering zal op 26 januari een nieuwe begroting presenteren.

"We dienen deze landen aan te moedigen om te laten zien dat ze zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om hun financiën op orde te brengen", aldus de minister van Financiën.

Wouter Bos
Wouter Bos (Foto: Novum)