Ubisoft gaat zich in 2010 vooral richten op de X360 en PS3

Na de slechte resultaten van Electronic Arts moet ook een andere grote uitgever zijn omzetverwachting flink naar beneden bijstellen. Ubisoft ondervindt de gevolgen van slechte verkoopcijfers van met name casual en DS-games. Gevolg is dat de verwachte jaaromzet van €1,04 miljard omlaag geschroefd is naar €860 miljoen. Het gevolg van deze resultaten is dat Ubisoft zich in 2010 vooral zal gaan richten op de Xbox 360 en PlayStation 3, daar wordt namelijk groei verwacht. Dit alles maakte CEO Guillemot bekend tijdens een presentatie over de financiële cijfers.

Grootste problemen ondervond Ubisoft van de Nintendo DS. De omzet die het bedrijf haalde op die handheld zakte dit jaar compleet in elkaar, waardoor de omzet op de casual markt 50% lager uitviel dan een jaar geleden. Ook de filmgame Avatar wist niet aan de verwachtingen te voldoen, wat opvallend is aangezien de film zich nu al tot de drie populairste aller tijden mag rekenen als het op bioscoopomzet aankomt.

Toch waren er ook absoluut lichtpuntjes in de duisternis voor de Franse uitgever. Zo wist Assassin's Creed II dan wel niet mee te komen met die andere grote najaarslaunch, Modern Warfare 2, maar met zes miljoen verkochte exemplaren, 40% meer dan het origineel, was het toch ruimschoots een van de succesvolste games van 2009. Het zal dan ook voor velen geen verrassing zijn dat Guillemot bekend maakte dat op dit moment het derde deel in de planning staat voor het boekjaar 2010-2011. Met andere woorden, voor 31 maart 2011 zal Assassin's Creed III waarschijnlijk al in de winkels liggen.

Naast ACIII zal Ubisoft zich zoals gezegd sterk gaan richten op de meer serieuze consolemarkt. Met titels als Splinter Cell: Conviction, die helaas wel uitgesteld is naar de periode februari-april, R.U.S.E, die uitgesteld is naar het volgende boekjaar, een nieuwe Ghost Recon, een nieuwe Driver, Prince of Persia: The Forgotten Sands, Driver en Raving Rabbids 4 denkt Guillemot dat de line-up van zijn bedrijf sterk genoeg is voor een mooi jaar.

Maar door al dat uitstel is de voorspelling voor dit jaar niet bepaald positief. Niet alleen moest de verwachte omzet naar beneden bijgesteld worden, de winstverwachting verdween zelfs compleet. Het plan was in het jaar 2009-2010 een winst te maken van €70 miljoen, maar inmiddels zal het eerder een verlies worden van €50 miljoen. Hoewel dit geen mooie cijfers zijn is het volgens Guillemot niks om ons druk over te maken. Het ligt met name aan het uitstel van de twee grote titels en ook het schrappen van een aantal projecten. Het volgend jaar zal weer stukken beter zijn.