Obama wil 33 miljard extra voor oorlog

De regering van president Barack Obama wil het Congres om een extra 33 miljard dollar vragen voor de oorlogen in Afghanistan en Irak. Dit bedrag komt bovenop het recordbedrag van 708 miljard dat de regering al eerder voor de defensiebegroting wilde vragen. Associated Press meldt dit op basis van anonieme bronnen bij het Ministerie van Defensie.

De regering-Obama zal het Congres volgende maand ook formeel op de hoogte stellen van de militaire doelstellingen voor de komende vier jaar. Deze bestaan uit het winnen van de huidige oorlogen en het voorkomen van nieuwe. De kernmissies van het leger zullen bestaan uit contraterroristische operaties en contrarebellie.

Eerder deze week werden de belangrijkste militaire leiders in een bijeenkomst op het Pentagon al geïnformeerd over het vierjarenplan.

In het plan worden zes cruciale gebieden geschetst waarop de VS wil opereren en wordt uitgelegd welke vaardigheden en doelstellingen het Pentagon wil ontwikkelen. Een prioriteit vormen de onbemande vliegtuigjes die gebruikt worden voor verkennings- en aanvalsmissies in Afghanistan en Pakistan. Het doel is om de aankoop van nieuwe vliegtuigen van het type Reaper te versnellen en het aantal vluchten van de Predator en de Reaper op te voeren.

De gevraagde extra 33 miljard dollar zal grotendeels gaan naar uitbreiding van de oorlog in Afghanistan. Obama wil 33 duizend extra manschappen inzetten in die oorlog om zo de nieuwe strategie in Afghanistan vorm te geven.