Acht clubs staan filmen in kleedkamer toe

Eredivisie Live gaat het kijken naar voetbalwedstrijden wat aantrekkelijker maken. De Nederlandse voetbalbetaalzender mag vanaf zaterdag zelfs bij acht ploegen na afloop van de wedstrijd de kleedkamer in.

SC Heerenveen, Heracles Almelo, NAC Breda, NEC, Vitesse, FC Utrecht, VVV-Venlo en Willem II hebben toestemming gegeven om bij winst een camera toe te laten in de kleedkamers. "Mits er is gewonnen", aldus Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV. "Ik ben blij met deze doorbraak. Lang is het vloeken in de kerk geweest. Ik hoop dat andere clus snel zullen volgen. De clubs onderkennen als aandeelhouders steeds meer het belang om hun eigen televisiekanaal van exclusieve content te voorzien en daarmee abonnees te trekken."

Naast het bezoek aan de kleedkamers zal Eredivisie Live ook gaan praten met een lid van de technische staf in de rust van de wedstrijd. Dertien clubs zullen daar aan meewerken. Veertien clubs hebben toestemming gegeven om direct na de wedstrijd hun aanvoerder op het veld te laten interviewen. Dit is naar het voorbeeld van de Champions League, waarbij een clubs verplicht is een speler te leveren voor een interview.

Ajax is de enige ploeg die aan alle drie de initiatieven niet meewerkt. "We gaan het niet afdwingen. Deelname gaat op basis van vrijwilligheid. We hopen dat de ervaringen bij de deelnemers zo positief zijn dat andere eveneens het licht op groen zetten. Ook in het belang van de zender Eredivisie Live."

Ajax wil de rechten uiteindelijk zelf gaan vermarkten. De Amsterdammers vinden de 11% aan inkomsten die ze krijgen van Eredivisie Live te weinig en zien meer mogelijkheden om dat soort rechten op een andere manier te vermarkten.