Ambassade VS in Jemen dicht

De Verenigde Staten hebben hun ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa vandaag gesloten en Jemenitische personeelsleden opdracht gegeven thuis te blijven. De reden zijn dreigementen van het terroristennetwerk al-Qaeda om Amerikaanse belangen in het Arabische land aan te vallen, zo hebben de ambassade en buitenlandse diplomaten meegedeeld.

Amerikaanse diplomaten wilden niet reageren. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden deze week dat hun land de militaire samenwerking met Jemen wil versterken. Op eerste kerstdag mislukte een poging van een Nigeriaan om een vliegtuig dat van Amsterdam naar de Amerikaanse stad Detroit op weg was, op te blazen. De zoon van een Nigeriaanse oud-minister zou in Jemen een training van de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland hebben gevolgd.

Het bureau van de Britse premier Gordon Brown liet vandaag weten dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een Jemenitische politie-eenheid gaan opleiden die de strijd met terroristen moet aangaan.