Wall Street op hoogste niveau dit jaar

De winsten op de Amerikaanse beurzen gingen vandaag na een toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke iets omlaag ten opzichte van eerder op de dag, maar stonden halverwege de handel nog steeds op het hoogste niveau van dit jaar. Dat was vooral te danken aan grondstof-gerelateerde fondsen, die in het kielzog van de prijzen van onder andere olie en metaal, met dank aan de lage dollar, flink omhooggingen.

De dollar kwam verder onder druk te staan nadat gesprekken over valuta tussen de VS en China in Singapore op niets waren uitgelopen. Bernanke zei in zijn toespraak in New York dat de Fed 'attent' is op veranderingen in de koers van de dollar en dat de Fed ervoor zal zorgen dat de dollar een sterke munt blijft.

De Dow-Jonesindex van de dertig hoofdfondsen noteerde na een paar uur handel een stand van 10.413 punten. Dat is 1,4 procent hoger dan het slot van vrijdag. De breder samengestelde S&P 500-index kreeg er 1,6 procent bij tot een stand van 1111 punten. De Nasdaq won 1,5 procent en ging naar een stand van 2199 punten.

Wall Street werd ook omhoog geholpen door meevallende cijfers over de detailhandelsverkopen in de VS.