Russen boos over 'systematisch dopegebruik'

Het olympisch comité van Rusland heeft verbolgen gereageerd op de uitlatingen van het IOC dat er in Rusland sprake zou zijn van systematisch dopegebruik.

"Het is veel te vroeg om daar zo over te spreken", aldus Gennadi Sjvets, woordvoerder van het Russische NOC die daarmee reageerde op de uitlatingen van Arne Ljungqvist, hoofd van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Vlak voor de start van de Spelen zijn de Russen in het nauw gedreven door diverse dopinggevallen in de baan- en wegatletiek en in het wielrennen. Diverse medaillekandidaten werden op het laatste moment wegens positieve controles of manipulatie van urinecontroles uit de Russische ploeg verwijderd. "Maar het is vreemd dat iemand dan direct van systematisch dopegebruik spreekt", aldus Sjvets.

De Russen zeggen dat er een offensief bezig is om hun ploeg in Peking in een kwaad daglicht te stellen. "Officials waren al tijden op de hoogte van de testresultaten, maar hebben tot vlak voor de Olympische Spelen gewacht om ze naar buiten te brengen. Het lijkt er gezien de timing op dat wordt geprobeerd een vervelende sfeer rond onze ploeg te creëren. Toen in Amerika het dopingnetwerk rond het Balco-lab werd ontdekt, is de hele Amerikaanse sportwereld toch ook niet in de beklaagdenbank gezet".