Uitslag Portugal - Turkije

Portugal heeft de eerste wedstrijd van het EK voetbal 2008 gewonnen. De ploeg van bondscoach Luis Félipe Scolari won met 2-0 van Turkije. De treffers van de wedstrijd werden door Pepe en Meireles gemaakt.

In de beginfase van het duel wisten de twee ploegen nog niet veel kansen te creëeren. Ronaldo was er voor Portugal wel dichtbij, maar hij kon de bal niet tussen de palen krijgen. Aan de andere wist Tuncay wat terug te doen. Ook deze actie bleef zonder resultaat. Na iets meer dan een kwartier spelen leken de Portugezen op voorsprong te komen na een treffer van Pepe, maar de speler stond buitenspel. Daarna begon het spel wat op en neer te golven. De kansen werden spaarzamer, maar de twee ploegen zorgden zo nu en dan wel voor speldenprikjes.

Na een half uur spelen deed Ronaldo opnieuw van zich spreken door een aantal Turkse spelers het bos in te sturen. De bal ging vervolgens naast het doel van Volkan. In het vervolg van de eerste helft wist Turkije het duel te controleren en liet Portugal het spel maken. Nog geen tien minuten later liet de Portugese aanvaller weer van zich horen. Hij schoot een vrije trap op de paal van het doel van de Turken. Aan de andere kant deed Altintop wat terug, maar schoot over het doel. Vervolgens kregen de twee ploegen nog een aantal kansen, maar dit leverde niets op.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Nuno Gomes, maar de speler schoot op de paal. Portugal kreeg gedurende de tweede helft de meeste kansen. Zo probeerden Ronaldo, na een mooie actie, en Moutinho (schot van afstand) de score te openen. Turkije kwam er nog maar sporadisch uit en als ze al op de helft van de tegenstander kwamen, dan was het doel van Ricardo nooit dichtbij. Zo kwam Sabri niet verder dan een schot van afstand. Toch kwamen de Portugezen verdiend op voorsprong door een doelpunt van Pepe. De verdediger wist een één-twee met Nuno Gomes namelijk succesvol af te ronden.

Kort na de eerste treffer zette Portugal wederom aan, waarna Nuno Gomes op de lat kopte. Aan de andere kant drong Nihat het strafschopgebied binnen, maar de bal werd uiteindelijk tot corner verwerkt. In de 73e minuut kende Ricardo enige moeite om het schot van een Turkse speler te keren. Hierna leek het beste er bij de twee ploegen wel uit te zijn. Toch wist Meireles de voorsprong van de Portugezen in de blessuretijd van het duel, na een goed opgezette aanval, te verdubbelen.