Ajax snapt handelen Uilenberg niet

Ajax heeft zijn vraagtekens geplaatst bij de uitspraken van Jaap Uilenberg. De scheidsrechtersbaas van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) zou Klaas-Jan Huntelaar namelijk 'een vervuiler' hebben genoemd. Verder drong de oud-arbiter er op aan de Ajacied na een luchtduel met een kaart te bestraffen.

Henri van der Aat en Jeroen Slop waren in elk geval niet blij met de uitlatingen van Uilenberg. "Wij betreuren dat er vlak voor de cruciale wedstrijd Ajax-FC Twente zoveel commotie ontstaat door de uitspraken van een KNVB-bestuurder," liet het duo in een reactie weten. "We kunnen ons niet voorstellen dat Uilenberg in zijn positie zulke uitspraken doet, maar kregen van verschillende kanten zo veel berichten dat Klaas-Jan wél als voorbeeld is gesteld, dat we ons geroepen voelden de telefoon te pakken.""

Ajax heeft inmiddels ook contact gezocht met Henk Kesler, directeur van de KNVB. "Over de inhoud van het onderhoud doen we uiteraard geen mededelingen, omdat we het niet chic vinden om via de media te communiceren. We zijn druk bezig met het duel van vandaag met FC Twente, dat in onze ogen nu het allerbelangrijkste is. Komende week wordt bekeken of er nog vervolgstappen richting KNVB moeten worden ondernomen."

De KNVB is van plan om de persoon, die de uitspraken van Uilenberg naar de media lekte, op te sporen. De bond liet overigens ook weten dat de gebruikte beelden op willekeurige basis waren gekozen. Op die manier zou de uniformiteit binnen het scheidsrechterskorps verbeterd moeten worden.

"Om te voorkomen dat er voor vergelijkbare overtredingen door scheidsrechters verschillend wordt opgetreden. Bij het onderwerp ellebogen tijdens de recente bijeenkomst is onder andere nader gebruik gemaakt van beelden van Huntelaar, maar ook van situaties in andere wedstrijden. Het is suggestief te veronderstellen dat er hierbij 'jacht' gemaakt wordt op individuele spelers. De KNVB wijst die stellingname met kracht van de hand", aldus de voetbalbond in een communiqué.

Slop en Van der Aat hebben met Huntelaar te doen. "Het is vervelend dat hij zó is neergezet. Als topscorer van de eredivisie en international is Klaas-Jan een sieraad voor het Nederlandse voetbal, en zeker geen vervuiler."