Mosley voorspelt crisis bij gedwongen vertrek

Er is een mogelijkheid dat Max Mosley op 3 juni af moet treden als president van de FIA. Deze beslissing ligt bij de verschillende autosportfederaties, maar zou desastreuze gevolgen kunnen hebben. Dit liet Mosley in een brief aan deze bonden weten.

In deze brief legt Mosley uit waarom zijn vertrek grote gevolgen kan hebben. De oorzaak hiervan is de onenigheid tussen de FIA en Bernie Ecclestone en zijn financiële partner CVC, die in de Commercial Rights Holder (CRH) zijn verenigd.

"We zijn midden in de onderhandelingen over het aanpassen van de overeenkomst tussen de FIA en de eigenaar van de commerciële rechten. Aanvankelijk vroeg CRH ons enkele wijzigingen in de overeenkomst aan te brengen met betrekking tot de belasting. Nu willen ze echter ook zeggenschap over de reglementen, plus de mogelijkheid hun rechten te verkopen aan om het even wie zij daar geschikt voor vinden. Dat zou betekenen dat ze in feite de complete Formule 1 kunnen verkopen aan wie dan ook, zonder dat de FIA daar invloed op heeft. Ik denk niet dat de FIA dit moet toestaan."

Mosley is bang dat er tijdens de vervroegde verkiezingen voor een nieuwe president een persoon wordt gekozen, die aan de zijde van de CRH staat. Op die manier zouden de rechten op de Formule 1-sport doorgespeeld kunnen worden. "Iedereen kan zich kandidaat stellen, zolang er geen lijst is met kandidaten waarvan we weten dat ze een brede steun hebben binnen de bonden. Bovendien kunnen de onderhandelingen met CRH tijdens dit proces vertragen of zelfs helemaal vastlopen."

Mocht Mosley op 3 juni voldoende steun krijgen, dan zal hij aan het einde van 2009 definitief opstappen als president van de FIA. Bovendien zal hij dan de publieke functies die bij het presidentschap horen, overdragen aan zijn ondergeschikten. "Wat er ook besloten wordt op 3 juni, ik hoop niet dat het degenen beloont die de Formule 1 willen destabiliseren in deze tijd waarin we het hoofd moeten bieden aan een economische crisis. Op deze manier kan ik in alle rust de onderhandelingen tot een goed eind brengen en handelen in het belang van de sport."