Schaatsjaaroverzicht 2007: Deel 1

2007 was onder meer het jaar van Sven Kramer. Hij reed verschillende werelrecords en werd bovendien zowel Europees als wereldkampioen. Hieronder vind je deel 1 van het schaatsjaar 2007, waarin natuurlijk nog meer gebeurde. Later vandaag volgt deel 2.

NK Sprint
2007 begint voor de schaatsers met het Nederlands Kampioenschap sprint in Groningen. Bij de vrouwen pakt Marianne Timmer haar negende titel terwijl bij de mannen Erben Wennemars het sterkst is. Na afloop van het NK maakt de Topsport Commissie Langebaan de selectie voor de wereldkampioenschappen sprint bekend. Bij de selectie zitten geen verrassingen. Bij de mannen krijgen Erben Wennemars, Jan Bos, Beorn Nijenhuis en Gerard van Velde een uitnodiging. De KNSB wijst Stefan Groothuis aan als reserve. Bij de vrouwen zijn, naast Marianne Timmer en Ireen Wüst die al eerder waren aangewezen, Annette Gerritsen en Margot Boer toegevoegd aan de selectie. Reserve is Laurine van Riessen.

EK Allround
Martina Sábliková is de nieuwe Europees kampioene allround bij de vrouwen, en de opvolgster van Claudia Pechstein. Na de slotafstand, de 5.000 meter, die ze wint, heeft ze driehondersten punt voorsprong op Ireen Wüst, die als tweede eindigt. Sven Kramer wordt voor het eerst in zijn loopbaan Europees Kampioen allround en daarmee de opvolger van de Italiaan Enrico Fabris. Op de 10.000 meter rijdt Kramer een nieuw wereldrecord op buitenijs en wint daarmee de afstand.

WK Sprint
Een week na het EK wordt het WK sprint verreden. De Zuid-Koreaan Lee wordt wereldkampioen bij de mannen, en daarmee de opvolger van de Amerikaan Joey Cheek. Zijn tweede plaats op de afsluitende 1.000 meter is genoeg voor de wereldtitel. Anni Friesinger is de nieuwe wereldkampioene sprint bij de vrouwen. Op de laatste afstand, de 1000 meter, eindigt de Duitse als eerste met een tijd van 1.15,13 net voor Ireen Wust, die ook in het algemeen klassement het zilver pakt.

WK Allround
Begin februari wordt het WK allround in Heerenveen verreden. Sven Kramer wordt de nieuwe wereldkampioen allround, en dus de opvolger van Shani Davis, bij de mannen. In het Thialf reed hij op de afsluitende 10.000 meter met een onwaarschijnlijke tijd van 12.49,88 een nieuw wereldrecord. Het wordt een dubbel Nederlands feestje want Verheijen pakt de derde plaats in het eindklassement. Grote verrassing is echter Erben Wennemars. De sprinter eindigde als vijfde in het eindklassement. Ook bij de vrouwen is er een Nederlandse wereldkampioen, Ireen Wüst. Dankzij haar derde plaats op de 5.000 meter in weet ze de wereldtitel veilig te stellen.


Wereldbeker
Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen, in Calgary, worden er verschillende wereld- en Nederlandse records gereden. Ireen Wüst rijdt twee Nederlandse records: Ze wint de 1.000 meter en verpulvert in 1.13,86 het Nederlands record, dat met 1.14,45 op naam stond van Marianne Timmer. Ook de 1.500 meter wint ze in een tijd van 1.52,38, een nieuw Nederlands record, en een halve seconde boven het wereldrecord. Dankzij haar winst, en de afwezigheid van Anni Friesinger, wint Wüst ook de wereldbeker op de schaatsmijl. Op de 1.500 meter verbetert Shani Davis zijn eigen werelrecord naar een tijd van 1.42,32. Erben Wennemars eindigt als tweede in een nieuw Nederlands record en wint bovendien de wereldbeker. Eerder het weekend pakt Wennemars ook al de wereldbeker op de 1.000 meter. Sven Kramer rijdt een nieuw wereldrecord op de 5.000 meter. Met 6.07,48 is hij 1,30 sneller dan zijn oude toptijd. Bovendien pakt de Nederlander de wereldbeker op de gecombineerde 5/10 kilometer.