"Rasmussen had niet mogen rijden"

Nadat de Rabobank-ploegleiding Michael Rasmussen uit de Tour de France had gezet kondigde de hoofdsponsor van de wielerploeg een onderzoek aan naar de gang van zaken. De commissie-Vogelzang openbaart vandaag het rapport.

Volgens de commissie, onder leiding van Peter Vogelzang, had Rasmussen niet mogen rijden in de Ronde van Frankrijk. Rasmussen beweerde in Mexico te zijn geweest om te trainen. Bepaalde regels van de UCI werden daarbij overschreden waarvoor hij een waarschuwing van de UCI kreeg. De affaire nam gedurende La Grande Boucle steeds omvangrijkere vormen aan. De grootste schok kwam in de slotweek van de Tour toen bleek dat Rasmussen in Italië was gezien.

Aanvankelijk hield de Deen vol dat hij in Mexico had getraind in de weken voorafgaand aan de Tour de France maar vorige week bekende Rasmussen te hebben gelogen. De ploegleiding had echter ten tijde van de Tour al voldoende bewijzen om de Deen te weren uit de koers. Rasmussen werd, terwijl hij in het geel reed, uit de ploeg gezet. "Het besluit van algemeen directeur Theo de Rooij om Rasmussen uiteindelijk in de slotweek uit koers te halen, was volkomen terecht, het had alleen veel eerder genomen moeten worden", zo concludeert de commissie-Vogelzang.