Räikkönen: "Crash was mijn fout"

Kimi Räikkönen, coureur van Scuderia Ferrari, heeft toegeven dat de crash van zaterdag, tijdens de derde vrije training, zijn eigen fout was. In de Variante Ascari reed de Fin zijn bolide de bandenstapels in. Het directe gevolg was dat hij de kwalificatie met een reserve-auto af moest werken.

Volgens Räikkönen was de botsing een ongelukkige rijdersfout: "Ik blokkeerde de achterremmen en helaas ging de auto niet linksaf de bocht in, maar rechtsaf. Toen dat eenmaal gebeurde kon ik alleen maar wachten tot de auto tot stilstand kwam. Die dingen gebeuren; Monza is een hobbelig circuit en we rijden natuurlijk met weinig downforce en dan gaat het soms fout."

Tijdens de kwalificatie, die later op de dag werd verreden, kwam de Finse coureur niet verder dan de vijfde plaats. In de slotfase werd hij namelijk nog door Nick Heidfeld voorbij gestreefd. Toch was Räikkönen niet van plan om zijn crash als excuus aan te voeren. Er is namelijk een mogelijkheid dat de Ferrari's veel benzine aan boord hadden, waardoor hij na afloop van de kwalificatie een relaxte houding aan kon nemen.

"Het ongeluk is natuurlijk niet echt een voordeel, maar ik geloof niet dat we er al te veel last van hebben gehad", vervolgde Räikkönen. "Het had beter kunnen gaan, maar ik geloof dat we nog steeds een goede uitgangspositie hebben voor de race."

De race op het circuit van Monza zal voornamelijk een jacht worden op de bolides van McLaren Mercedes. Räikkönen: "We wisten dat de McLarens hier snel zijn. Ik was vandaag waarschijnlijk sowieso niet snel genoeg geweest om ze in de kwalificatie bij te houden. Maar ik denk dat we qua racesnelheid veel dichterbij zitten. Als ik er in slaag om na de eerste bocht in de top vier te zitten, dan sta ik er prima voor in de race."

De Fin ontkent overigens onder extra druk te staan. Italië is het thuisland van Ferrari, die daarom een extra goed resultaat neer willen zetten. "Dat willen we overal, of we nu in Monza zijn of in Spa-Francorchamps. We willen altijd vooraan staan, en vandaag kregen we dat gewoon niet voor elkaar."