Nederlandse thuiszege tegen Thaise kampioenen

Maar liefst zeventien partijen stonden zondag op het programma van het Slamm event in Sporthal Stedenwijk in Almere. Alle aandacht ging echter uit naar de confrontatie tussen Nederland en Thailand. Beide landen vaardigden vier topvechters af om in een interland op muay thai regels tegen elkaar uit te komen.

Het idee om vechters uit Thailand uit te nodigen is afkomstig uit de jaren tachtig. In het land waar muay thai werd uitgevonden lopen zonder twijfel de sterkste vechters rond in de lichtere gewichtsklasses. Hoewel thaiboksen een individuele sport is, kwamen organisatoren op het idee om landenteams te formeren en zo een competitie te creëren. Dit format wordt bijna jaarlijks herhaald en is tot op heden elke keer een groot succes.

Het was dit jaar alweer de tweede editie van Nederland vs Thailand. De eerste ontmoeting werd met 1-3 in het voordeel van de Thais beslist. Ook dit keer lukte het de organisatie weer om vier Thaise kampioenen over te laten komen. De grootste naam op het programma is de Thai Kaoklai Kaennorsing, die in de hoofdpartij uitkomt tegen de pas 21-jarige Tyrone Spong. Kaoklai (23) staat bekend om zijn indrukwekkende prestaties in het K-1 circuit. Spong geldt als het grootste talent in Nederland en verloor van zijn 50 partijen er maar één.

Als alle vechters worden omgeroepen naar de ring, is het applaus het hardst voor de Thaise vechters. Wanneer iedereen in de ring is voorgesteld en op een rij geformeerd staat, vraagt de ring-announcer aan het publiek om op te staan voor het Thaise volkslied. Op een enkeling na gaat de zaal massaal staan. Het zegt iets over het respect dat het normaal zo chauvinistische Nederlandse publiek heeft voor de Thaise kampioenen.

De eerste partij gaat tussen Robert van Nimwegen en de Thai Samranchai. De Thai begint in een laag tempo en houdt Van Nimwegen de eerste twee ronden op afstand met goed geplaatste front kicks. In de derde en vierde ronde zoekt Samranchai de clinch op, waarbij hij Van Nimwegen naar hartelust op het canvas gooit en diverse harde knieën op het lichaam plaatst. Na een harde knie gaat Van Nimwegen in de derde ronde neer. De knockout komt echter in de vijfde en laatste ronde. Na een combinatie van een hoge trap en een elleboog gaat de vermoeide Van Nimwegen neer. Met moeite staat hij binnen acht tellen op, maar hij is duidelijk de weg kwijt. De scheidsrechter staakt het gevecht en de eerste overwinning is voor Thailand.

In de tweede partij neemt Hoessein Abdelhadi het op tegen de Thai Hansuk. Hansuk laat er geen gras over groeien en is van plan een show neer te zetten voor het publiek. Lang gaat het gelijk op, waarbij Hansuk enkele mooie elleboogtechnieken laat zien. Abdelhadi beantwoordt deze met front kicks naar het gezicht. In de derde ronde is het de rechterknie die vanuit het niets de Thai verrast en vol op de kaak raakt. Als een boom valt Hansuk achterover op het canvas en is zwaar knockout.

Nadat ook de derde partij tussen Fikri Tyarti en de Thai Chaowarit in een (punten)overwinning is geëindigd voor Nederland, maakt het publiek zich op voor de langverwachte hoofdpartij. De Thais hebben nog één kans om de achterstand om te zetten in een 2-2 gelijkspel. Het gevecht is echter al snel voorbij. Kaoklai onderschat duidelijk zijn tegenstander en gaat slordig te werk om een voortijdige knockout te forceren. Wanneer hij Spong een harde lowkick wil geven, verwaarloost hij even zijn dekking. Spong stapt handig opzij en beslist de partij in de eerste ronde met een snoeiharde rechtse hoek. Kaoklai zakt ineen en is niet meer in staat om binnen acht tellen op te staan. Eindstand Nederland – Thailand: 3-1.

Alle uitslagen:

Tyrone Spong verslaat Kaoklai Kaennorsing (KO)
Fikri Tyarti verslaat Chaowarit (punten)
Hoessein Abdelhadi verslaat Hansuk (KO)
Samranchai verslaat Robert van Nimwegen (KO)
Brian Lo-A-Njoe verslaat Jesse Bjorn Buckler (MMA-regels, KO)
Adil Ait Ali verslaat Ken Marien (punten)
Romano de los Ryes verslaat Mathieu Lawalata (MMA-regels, KO)
Germaine de Randamie verslaat Jaqueline Fuchs (opgave)
Anthony Kane verslaat Ruben Lopez (punten)
Rick van Soest verslaat Jantje Siersma (punten)
Leroy Kesner verslaat Murthel Groenhart (punten)
Errol Koning verslaat Otto Fattah (punten)
Roy Honselaar verslaat Sherwan Mustafa (punten)
Evita Adriaanus verslaat Silvana Fyeet (punten)
Glenn Groen gelijk met Hetwig Pique (draw)

Foto: www.muaythaiplaza.nl

Submitter:  Bron: FOK!