Landis eerst onder het mes

Over twee weken zal Floyd Landis een heupoperatie ondergaan. De Amerikaan zal pas na de ingreep zich volledig richten op zijn verweer tegen de positieve dopingtesten. Landis heeft dit in een interview met de Amerikaanse krant USA Today gezegd.

In de afgelopen Tour de France werd Landis positief bevonden op het verboden hormoon testosteron. Zowel de A-test als de contra-expertise wees te hoge waarden aan van het spierversterkende middel. Afgelopen weekend werd hij daardoor ontslagen door zijn ploeg Phonak.

De Amerikaan herhaalde dat hij geen doping heeft gebruikt, en verwees naar het feit dat hij tijdens de Tour acht keer is gecontroleerd en slechts één controle positief uitpakte. "Niemand met verstand gebruikt één keer testosteron. Zo werkt het niet."

Verder zei Landis dat hij absoluut niet denkt om te stoppen met wielrennen. "Er is mij iets vreselijks overkomen, maar ik vind wielrennen nog steeds de mooiste sport van de wereld. Ik wil er graag deel van blijven uitmaken."

De Amerikaan haalt in de krant uit naar zowel de internationale wielrenunie UCI als het mondiale antidopingbureau WADA. "De media wisten eerder over mijn positieve testen dan ikzelf. Het nieuws over het B-staal moest ik uit de krant lezen. Het gevolg is dat ik mezelf voortdurend moet verdedigen in de pers. Dat zou nooit gebeurd zijn als de UCI en WADA zich aan hun eigen regels hadden gehouden".