Brown verrast vriend en vijand in Duitsland

Graeme Brown heeft verrassend de vierde etappe in de Ronde van Duitsland gewonnen. De verguisde sprinter van Rabobank was na de 203 kilometer lange etappe, die van Heidenheim naar Bad Tölz voerde, in een chaotische massaspurt duidelijk de sterkste.

De rit, die een heuvelachtige finale kende, werd lange tijd gekleurd door een tweetal ontsnappingen. Na een dikke tien kilometer kozen allereerst Charles Wegelius en Bjorn Schröder voor het hazenpad. Zij kregen een maximale voorsprong van 6.50'. Door toedoen van T-Mobile, Gerolsteiner en Astana was de vlucht echter geen lang leven beschoren. Het duo werd na zeventig kilometer dan ook alweer ingerekend door het jagende peloton.

Dat ontmoedigde andere aanvallers echter allerminst. Niet veel later had zich dan ook een volgende vluchtgroep geformeerd. Een drietal renners, te weten Marcel Sieber, Markel Irizar en Sebastien Minard, namen na 94 kilometer de benen, en pakten gezamenlijk een maximale voorsprong van drie minuten. Dat was niet voldoende voor de zege, want in de slotfase werd het trio alsnog gegrepen.

Een anarchistische aanloop naar een volgende massaspurt was het gevolg. Enkele renners, onder wie Jens Voigt probeerden een groepsspurt met krachtige uitvallen te voorkomen, maar zonder resultaat. In de sprint die dan ook volgde leek Stefan Schumacher lange tijd de beste papieren te hebben. Maar dat was zonder Brown gerekend. De Australiër kwam in de laatste honderd meter uit het niets opzetten en boekte zodoende zijn eerste zege van het seizoen.

Erik Zabel, die als derde eindigde, nam dankzij de verdiende bonificatieseconden de gele trui over van de Rus Vladimir Gusev. Het gat tussen beiden in het algemeen klassement bedraagt een luttele zeven seconden.

Uitslag vierde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Graeme Brown(Aus)RAB4.34.38'
2.Stefan Schumacher (Dui)GSTz.t.
3.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
4.Mark Renshaw (Aus)C.Az.t
5.Volodymyr Bileka (Oek)DSCz.t.

Algemeen klassement

#CoureurPloegTijd
1.Erik Zabel (Dui)MRM18:43.10
2.Vladimir Gusev (Rus)DSC0.07
3.Linus Gerdemann (Dui)TMO0.08
4.Davide Rebellin (Ita)GST0.14
5.Inigo Cuesta (Spa)CSC0.17